tiistai 29. lokakuuta 2013

Nergal - väkivaltaisen kuoleman kasvot

Nergal kädessään leijonapäinen nuija ja sirppimiekka
Vuolukivestä tehty sinetti
Akkadi 2360-2180 eKr
kuva ferrebeekeeper

Dumuzid ja Inana runoissa Inana suorastaan hakeutuu kuoleman maahan ja kulkien uhmakkaasti "maahan, josta ei ole paluuta" Ganzun palatsin porttien kautta. Hän tapaa siellä sukulaisensa, alapuolella olevan maailman suhteellisen passiivisen herrattaren Ereshkigalin alias Allatu.

Sumerilaisten jumalmaailmassa oli paljon rajumpi kuolemaan liittyvä hahmo, joka hallitsee alemmassa maailmassa, mutta joka aktiivisesti surmaa ihmisiä hallitsemiensa demonien lähettämien sairauksien ja sodan taistelukentän verihurmeisessa tiimellyksessä. Alemman maailman hallitsija, jonka kuolettava hovi oli maanuumenissa suuressa luolassa nimeltä Aralu tai Irkalla.

Hänen nimensä on Nergal. 

Nergalin hurjasta luonteesta kertovat häneen teksteissä liittyvät nimet

  • Lugal-gira, "raivoaisa suurmies"
  • Lugal-banda "taistelukukon suurmies"
  • Erra (toinen surmaava jumala)
  • Gibil, "tulen jumala" (akkadin gerra)
  • sharrapu (akkadin "polttaja")
  • sibitti (akkadin "seitsemän" viitaten 7 kuoleman jumaluuteen). 


Nergalin "virallinen puoliso" oli nimeltään Laz. 

Sumerilaiset eivät järjestelmällisesti työskennelleet Nergalin ja Ereshkigalin keskinäisiä valtasuhteita. Tekstien perusteella molemmat hallitsivat alemmassa maailmassa ja Ereshkigal ilmeisesti ensin yksin.

Joissain sumerilaisissa teksteissä hyväntahtoinen parantamisen jumala, Eshnunnan kaupungin Ninazu, nimetään Nergalin ja Ereshkigalin lapseksi.

Nergalin talo oli E-meslam, joka sijaitsee Kutan kaupugissa.

Nergalin symboli oli leijona ja hänelle omistetuissa rajapyykeissä kuvataan leijona ja sotanuija.



Nergalin olemus
Nergal on ruton, vitsausten ja sodan jumaluus, joka aktiivisesti aiheuttaa kuoleman. Sumerilaisten tapaan hän antaa persoonallisen hahmon näille asioille, personifioi elämän todellisuudessa kohdattavia tekijöitä ja voimia.

Akkadin kuningas Sargonin aikana 2300 luvulla eKr. alkaa teksteissä esiintyy pelottava ruton jumala Erra, jonka alaisina ovat kauheat "seitsemän jumalaa" (akkadin ilū sebettuErran hahmo sulautuu Nergaliin niin, että eräässä sumerilaisessa tekstissä mainitaan molemmat nimet, mutta ei ole varmaa onko kyse kahdesta vai yhdestä ja samasta jumalasta (ETCSL 4.15.2).


Nergal ja polttava aurinko
Sumerin aurinko oli polttavimmillaan keskipäivällä; tämä kuoleman hetki omistettiin Nergalille.

Kesäpäivän seisaus huipentaa vuotuisen kesän kuivan kauden ja sen tuoman luonnon kuitumisen ja kuoleman; tämä päivä omistettiin Nergalille.

(Me suomalaiset poltamme silloin tulilinnulle kokkoja ja kristinuskon vaikutuksesta muistamme Johannes Kastajaa, jos muistamme.)



Nergal Raamatussa
Monien muiden Sumerin jumalhahmojen tavoin, Nergal elää myöhemmissä Mesopotamian uskonnoissa. Raamattu kertoo, kuinka voittoisat assyrialaiset siirsivät Samariaan myös Nergalin palvojia. Heprean  נֵרְגַל
Kukin kansa teki kuitenkin omat jumalankuvansa ja asetti ne uhrikukkuloille samarialaisten rakentamiin pyhäkköihin, kukin kansa omiin asuinkaupunkeihinsa.
Babylonian miehet tekivät Sukkot-Benotin kuvan, 
Kutan miehet Nergalin ja 
Hamatin miehet Asiman kuvan, 
avvalaiset tekivät Nibhasin ja Tartakin kuvan, ja 
sefarvaimilaiset palvoivat Adrammelekia ja Anammelekia, Sefarvaimin jumalia, polttamalla poikiaan tulessa. 
He palvelivat kyllä myös Herraa, mutta ottivat omasta joukostaan uhrikukkulapapit, jotka uhrasivat heidän puolestaan kukkuloiden pyhäköissä. 
Vaikka he palvelivat Herraa, he palvelivat myös omia jumaliaan niiden kansojen tavoin, joiden joukosta heidät oli siirretty Samariaan.
2 Kun 17:29-33
Raamatun viittaus Kutan kaupungin miesten tekemään Nergalin kuvaan on mielenkiintoinen, sillä sanotaan että Mesopotamiassa Nergalia pikemmin pelättiin kuin palvottiin.

Trivia: Sanotaan, että Martti Lutherin aikalainen, hollantilainen lääkäri ja okkultisti Johann Weyer (1515-1588) liitti Babylonian Nergalin Saatanan hahmoon. Tämä olisi sinänsä loogista Nergaliin liitettyjen ominaispiirteiden perusteella.


____________________
Tämän tekstin lähteinä wikipedia ja Pennsylvanian yliopiston Ancient Mesopotamian Gods and Goddesses

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti