keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Inana joutuu koukkuun

Dumuzid Inana myytin pääteksti sisältää perustavia rakenteita, struktuureja, jotka antavat kertomukselle sen semioottisesti keskeiset merkit.

Myöhempi Tammus kultti voi johtaa kevyen tulkinnan linjalle, "luoonnon vuotuinen kiertokulku sateen ja kuivan vaihteluineen, johon yhteisö uskonnollisten rituaalien kautta pyrkii vaikuttamaan" ja se siitä. Ehkä lisäargumentiksi yleistävä "tunnetaan Lähi-idän ja Antiikin Kreikan lähteistä".

Strukturalismin tunnettu ongelma on tarkasteltujen myyttien, tarujen, kertomusten, romaanien, elokuvien ainutkertaisten piirteiden sivuuttaminen tai niiden merkityksen aliarviointi. "Paha saa palkkansa, prinssi prinsessansa ja puolet valtakuntaa" todetaan sinänsä aivan oikein, mutta kovin tyhjästi ja latteasti. Pikatie on rakennettu autoilua varten...

Inana joutuu koukkuun
Inana valmistaa uskollisen palvelijattarensa matkansa edellä, neuvoen, miten hätätilanteessa rikkoa lasi.

Mitä inana aikoo saada aikaan alemmassa maailmassa, jonne menijät eivät sieltä palaa? Teksti ei anna mitään selitystä. Se ei myöskään puhu mitään Dumuzidin valittamisesta, vaan nimenomaan Inanan suremisesta ja rukouksista hänen puolestaan.

Läes ohimennen sitten kerrotaan, miten alempaan maailmaan seitsemän portin kautta saapunut Inana, alaston ja voimaton, koettaa asettua vallan paikalle, jota edustaa istuin, tuoli.

Valtaistuimella istuu Ereshkigal, Dumuzidin sisar, ja olisihan Inana onnistunutkin, ellei alemman maailman oikeusjärjestelmä ja poliisivoima olisi sen estänyt. Vallananastaja kuolee, hiuksensa menevät rumiksi kuin kasa purjoja ja rintansa menettävät sulonsa.

Kuoleman kuvaus
Vertaamalla Inanan valmitautumista matkaansa kuningatar Pujabin hautalöytöihin voimme todeta samankaltaisuutta. Kauniissa vaatteissa, peruukki otsallaan ja koruin Pujab matkalleen lähtee palvelusväen kanssa, tuskin odottaen paluuta maanpäälle.

On mielenkiintoista, että kertomuksessa Inana kuolee vasta siellä ja vasta sitten, kun anunnakit kohdistavat häneen kuoleman katseen.

Inanan kohtaloa ei mitenkään tässä sidota luonnon kuolemaan.

Inanan vallanhimo
Muissakin säilyneissä teksteissä kuvataan Inanan vallanhimoa. Kamppailu tärkeän Eridun vallasta näyttää fragmentaarisen tekstin perusteella onnistuneenkin. Matka alempaan maailmaan on sumerilaisen tekstin mukaan valloitusretki, yritys saada se Inanan valtaan Ereshkigalan käsistä.

Dumuzidin moka
Inana saa palata sillä ehdolla, että antaa sijaisen, korvikkeen, alemman maailman käsiin.

Teksti kuvaa jännityskertomuksen tavoin eri kaupungeissa kohdattuja, jotka kaikki ovat itseään viiltäen, maan tomussa ja yksinkertaisessa vaatteessa Inanan poismenoa surreet.

Dumuzidin moka oli siinä, että Inanan suremisen sijasta hän istui Bab-Tidiran valtaistuimella komeissa vaatteissa pitopöydän äärellä elämästä nauttien.

Alemman maailman kauhistavat poliisit saivat hänet lopulta pysyvään niskalenkkiin monista Utun auttamista pakoyrityksestä huolimatta, ja noutaja vei Dumuzidin Inanan sijaisena alempaan maailmaan.

Yksityiskohtien rikkaus
Motiivien mutkikkuus, aiheiden moninaisuus, yksityiskohtien rikkaus ovat varoitusmerkkejä kevyttä strukturalistista luokittelua vastaan.

Myytin redusoiminen sen "esineellisiin" teemoihin ei tee sille oikeutta. Sumerilaisten todellisuus ei ollut loogisen yksiselitteinen, vaan edustaa ihmisenä olemisen monitasoista yksilöllistä ja yhteisöllistä todellisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti