perjantai 1. marraskuuta 2013

Sumerilaisten alkuperä - Raamattu

Genesis kertoo, kuinka lähes kaikki ihmiset hukuttaneen vedenpaisumuksen jälkeen ihmiskunta syntyy Nooan pojista
Nooan pojat, jotka lähtivät arkista, olivat Seem, Haam ja Jafet, ja Haamista tuli Kanaanin isä. Nämä kolme olivat Nooan pojat, ja heidän jälkeläisiään ovat kaikki maailman ihmiset. Gen 9:18
Kansojen taulu, Genesis 10, luettelee Seemin, Haamin ja Jafetin jälkeläisiä.

Mutta sitten Genesis 11 luvussa seuraa toinen näkökulma, ehkä toinen lähde, jossa kerrotaan Baabelin tornista ja kielten sekottamisesta. He menevät "itään" ja rakentavat Sinearin tasangolle talojaan savitiilistä eikä kivistä ja puusta, kuten tekstin kirjoittamisen aikaan Israelin maassa oli tapana.
Koko maailma käytti samoja sanoja ja puhui yhtä kieltä. Kun ihmiset siirtyivät itään, he löysivät Sinearin maasta tasangon ja jäivät sinne asumaan. Ja he sanoivat toisilleen: "Tehkäämme tiiliä ja polttakaamme ne koviksi." He käyttivät savitiiltä rakennuskivenä ja asfalttipikeä muuraamiseen.
Gen 11:1-3
Nämä eivät olleet mitä tahansa ihmisiä, vaan yhteisvoimin he haastoivat itse Taivaan Jumalan, joka huolestui joukkovoimalla yhdessä toimivien ihmisten mahdollisuuksista ja pysyä taivaaseen asti ulottuvan tornin avulla koolla. Tämän estämiseksi Jumala sekoitti heidän kielensä.
He sanoivat: "Rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, joka ulottuu taivaaseen asti. Sillä tavoin saamme mainetta emmekä myöskään hajaannu yli koko maan."

Herra tuli katsomaan kaupunkia ja tornia, jota ihmiset rakensivat, ja sanoi: "Siinä he nyt ovat, yksi kansa, jolla on yksi ja sama kieli. Tämä, mitä he ovat saaneet aikaan, on vasta alkua. Nyt he pystyvät tekemään mitä tahansa. Menkäämme sekoittamaan heidän kielensä, niin etteivät he ymmärrä toistensa puhetta."
Ja niin Herra hajotti heidät sieltä kaikkialle maailmaan, ja he lakkasivat rakentamasta kaupunkia.Kaupunki sai nimen Babylon, sillä siellä Herra sekoitti ihmisten kielen ja sieltä hän hajotti heidät kaikkialle maailmaan. Gen 11:4-9
Tämän jakson jälkeen Genesis palaa seuraamaan Nooan jälkeläisten vaiheita, ja antaa Seemin sukuluettelon Terahiin ja Abramiin asti Gen 11:10-31.


Sumerilaiset 
Raamatun tutkijat ajoittavat tavallisesti Genesiksen päätekstin tässä laatineen Jahvistin rautakaudelle, jolloin Babylon oli jo vanha maailmanvalta ja sen pääkaupunki Lähi-idän suurkaupunki.

Siihen nähden kertomuksessa on outoa etäisyyttä. Eihän Babylonia lakattu rakentamisesta, vaan se kasvoi kasvamistaan. Babylonian korkeat ziggurrat porrastornit ovat osittain säilyneet Irakissa nykypäivään asti.

Kuten teksti kuvaa, niiden tosiaan ajateltiin ulottuvan "taivaaseen asti" jumalten noustessa ja laskiessa niitä myöten ihmisten pariin. Babylonialaisen tornin huipulla oli jumalan talo, temppeli.

Mutta tämäkin kuvaus on jotenkin etäinen ja sisältää vahvana teemana yhteistyössä toimivien ihmisten mahdollisuudet saavuttaa mitä vain ja yhteisen ymmärretyn kielen voiman.

Emme tiedä, mistä lähteestä Jahvisti kertomuksen aineksia ammentaa, mutta se vaikuttaa arkaiselta ja jotenkin erilliseltä Vedenpaisumus ja Nooa-sikermään nähden, joka on tekstissä sitä ennen ja sen jälkeen.

Teksti ei mitenkään kytke "itään" vaeltaneita ihmisiä Nooan poikiin.

Sumerilaisilla taas oli perinne "itään" menemisestä ja he asuivat Sinearin tasangolla ja rakensivat talonsa ja jumalten talot poltetuista savitiilistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti