sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Yön Kuningatar - British Museum

Yön Kuningatar
terrakotta  Etelä-Irak. Vanha-babylonialainen kausi 1800-1750
British Museum, Lontoo
kuva wikimedia
Reliefin seksikäs naishahmo ja häneen liittyvä vahva ikoninen symbolismi ovat tehneet tästä mesopotamialaisesta kulttikuvasta maailmankuulun. Kyseessä on todennäköisesti Ishtar, mutta tämä voisi olla myös Inanan sisar, alemman maailman kuningatar Ereshkigal, tai pelottava lapsia vahingoittava Lilitu demoni, Babylonin Talmudissa mainittu Lilith. Ishtar on mielestäni näistä todennäköisin, koska kuvassa on monia yhtäläisyyksiä tunnettuun Inana ikonografiaan.

Reliefin tarkkaa löytöpaikkaa Irakissa ei tiedetä - tai ei kerrota.

Reliefin kotisivu on British Museum highlights.

Tämä ns. Burney Relief on Englannissa 1924 ja se tuotiin vuonna 1933 tutkittavaksi British Museumiin. London Illustrated News julkaisi siitä valokuvan 1935 ja siitä lähtien se on ollut kuuluisa, mutta yksityisen omistajan hallussa poissa suuren yleisön näkyvistä. Museo hankki sen kokoelmiinsa vuonna 2003

BM restauraatio

Olkiin sekoitetusta savesta poltettu reliefi on 49.5 cm korkea, 37 cm leveä ja 7.8 cm paksu. Se on todennäköisesti ollut jossain temppelissä. Alunperin naishahmo on ollut punaiseksi maalattu ja tausta musta kuin yö.

Reliefissä on edellisessä blogitekstissä kuvattuun Inana-vaasin nähden monia yhtäläisyyksiä kuten
alaston nainen, siivet selässä ja jumaluutta osoittava sarvikruunu.

Tässä on paljon enemmän yksityiskohtia, jumalattaren käsissä pitämät sauva ja rengas, samanlaiset jalat kuin sivuiillaan istuvilla pöllöillä jalat. Jumalatar seisoo kahden leijonan päällä ja niiden alla on vuoriston symboliikkaa.


Ei sumerilainen
Vaikka ikonografian yksityiskohdat ovat samanlaiset kuin Inanaa kuvaavissa sineteissä, vanha-babylonialaisen reliefin realistinen ja lähes modernilta vaikuttava tyyli ei ole sielultaan sumerilainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti